Kimchi

Pierwsze zetknięcie z Koreą powinno być kimchi -  potrawa bez której koreańczycy nie wyobrażają sobie życia. Spotkałam się nawet z takim stwierdzeniem, że bez kimchi Korea nie istnieje. 
Znalezione obrazy dla zapytania kimchi

Kimchi – tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.
W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).
W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Znalezione obrazy dla zapytania kimchi

Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego chimchae oznaczającego solone warzywa. Pierwsze kimchi – w celu zachowania rzepy przez zimę – mogło być przygotowywane w Korei w VII wieku. Jednym z najwcześniejszych opisów przygotowywania kimchi jest tekst Yi Kyu-bo (이규보, 李奎報) (1168–1241), w którym opisano proces przygotowania kimchi z rzepy. W XII wieku do kimchi zaczęto dodawać sos sojowy a Koreańczycy zaczęli jeść kimchi przez cały rok.
Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (poprzez Japonię) w XVI wieku, a dopiero 200 lat później (1765) zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX wieku, wcześniej stosowano miejscowe warzywa.
W 1986 roku w Seulu otwarto muzeum kimchi – Kimchi Field Museum dokumentujące historię kimchi, jej różnorodność i techniki przygotowania.

Znalezione obrazy dla zapytania kimchi


W podanym linku znajdziecie przepis na Kimchi, który sama robiłam i powiem Wam, że było całkiem smaczne, choć było ono lekko "oszukane" ze względu na małą ilość papryczki chilli (nie przepadam za ostrymi potrawami. Niestety wszystkie zaprezentowane tu zdjęcia nie są moim własno przygotowanym Kimchi. 
Jeżeli sami ją zrobiliście bądź macie w planach przygotowanie - pochwalicie się! 



źródło: 
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kimchi

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Alfabet koreański

Ciekawostki językowe - język koreański - wymowa

Wstęp do buddyzmu - część 1 - Buddyzm Teravada i Mahajana